Boccia

Boccia je paralympijský šport určený nielen pre zdravotne znevýhodnených ľudí, ale aj pre zdravých športovcov. Môžu ju hrať jednotlivci, páry alebo tímy. Boccia je našou jednotkou od samého založenia združenia.

Boccia je paralympijský šport určený nielen pre zdravotne znevýhodnených ľudí, ale aj pre zdravých športovcov. Hrá sa vo vnútri, na kurte o rozmeroch 12,5 x 6m. Môžu ju hrať jednotlivci, páry alebo tímy. Každý hráč má šesť lôpt červenej alebo modrej farby. Cieľom hry je hádzaním dostať svoje lopty bližšie k bielej lopte “jack“, ako súper. Zápas sa hrá na štyri smeny. Vyhráva hráč s väčším počtom bodov, ktorý sa určí súčtom z jednotlivých smien.

Naše zdravotne znevýhodnené deti, mládež i dospelí hrajú bocciu, pri ktorej vyniknú práve oni a môžu ju naučiť aj svojich zdravých rovesníkov. Bocciu trénujeme okrem utorkových tréningov v rámci vzdelávania “Svet pod lupou” aj v pondelky v telocvični I.ZŠ v Žiari nad Hronom. 

Boccia je našou jednotkou od samého založenia združenia.

Na našich tréningoch v telocvični, kde máme k dispozícii ihrisko regulárnej veľkosti, sa učíme nové techniky hádzania a skúšame rôzne herné situácie. Dôležitými pri hre sú tiež psychická odolnosť, trpezlivosť a taktika. Zdokonaľujeme sa preto aj v týchto oblastiach, čo využijeme najlepšie priamo na jednotlivých turnajoch. Bocciu učíme aj svojich priateľov, či celé rodiny. Boccia spája veľkých aj malých, vždy sa dá hrať inak a ako vo všetkom, aj v nej sa dá zlepšovať.

Samuel a Tomáš

Predstavujeme vám našich dobrých priateľov a slovenských reprezentantov v boccii Samuela Andrejčíka a Tomáša Krála. Oceňujeme ich účasť na našich viacdňových pobytoch a športových turnajoch v boccii, ktoré sú pre deti a mládež za ich prítomnosti zárukou kvality, silným motivačným faktorom k prekonávaniu prekážok zdravotne znevýhodnených.

Samuel je stálou oporou slovenského národného tímu, pôsobí na poste kapitána. V súčasnosti hrá už v kategórii BC5. Medzi jeho najväčšie úspechy sa radí zlatá medaila v pároch BC4 a striebro v kategórii jednotlivcov BC4 z paralimpiády v Rio de Janeiro 2016. Na paralympiáde v Tokiu 2020 vybojoval dve zlaté medaile, v pároch s Michaelou Balcovou a taktiež v jednotlivcoch. Je držiteľom niekoľkých titulov majstra európy a sveta. Pôsobí aj ako motivátor v projekte Sme si rovní.

Tomáš hrá v jednotlivcoch kategóriu BC2 a v tímoch BC1/BC2. Jeho najväčšími domácimi úspechmi sú: 3-násobný Majster Slovenska v jednotlivcoch /2006, 2009, 2015/ a 3-násobný Majster SR v družstvách /2010, 2014, 2015/. Medzi najväčšie medzinárodné úspechy sa radí 1. miesto v tímoch na World Open Kolumbia 2015. Svojimi úspechmi sa kvalifikoval tiež na paralympijske hry v Rion de Janeiro 2016 či Tokio 2020.